sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Saak sabai bong?

"Saak sabai bong?" "Mitä kuuluu sisko?" ystäväni talossa työskentelevä tyttö kysyi tänään minulta
hymyssä suin. Kambodzhalaiset ovat erittäin ystävällistä kansaa. He kutsuvat toisiaan siskoiksi ja veljiksi. Eri ikäisille on eri sisko- ja velitermejä, mutta kaikkia kutsutaan tuttavallisesti sukulaissieluiksi. Khmereillä on aina hymy herkässä, jopa ongelmatilanteissa.

No siskolle kuuluu hyvää "Sok sabai bong", vastaan. Sisko vietti tällä kertaa hieman erilaisen joulun ja uuden vuoden. Khmereille joulu ja uusi vuosi eivät oikeastaan merkitse mitään. Täällä sitä viettää lähinnä maassa asuvat länsimaalaiset ja paikalliset nuoret, jotka ovat omaksuneet länsimaisia tapoja. Joulu näkyi Phnom Penhissä lähinnä värikkäinä valoina ja satunnaisina tonttulakkeina. Khmerien uusi vuosi Chaul Chnam Thmey on huhtikuussa, jolloin juhlitaan sadonkorjuuta ja sadekauden alkua. Kambodzhalaiset käyttävät länsimaisen ajanlaskun lisäksi buddhalaista. Muun muassa maan pyhäpäivät perustuvat buddhalaiseen kalenteriin ja kuun kiertoon.

Kolmen kuukauden aikana olen oppinut paljon kambodzhalaisista ja heidän kulttuuristaan.
Maa on täynnä ristiriitoja upporikkaita ja rutiköyhiä, Lexuksia ja riksoja liikenteen seassa.
Kambodzha herättää ristiriitaisia tunteita ja päivän aikana tunneskaala vaihtelee onnellisten hymyjen
vaihtamisesta kotikadun tuttujen kanssa katulasten surullisten katseiden kohtaamiseen. Maa sekä vihastuttaa epäkohdillaan että ihastuttaa ystävällisyydellään.

Odotan innolla mitä länsimainen uusi vuosi tuo mukanaan, kuinka kuu kiertää ja mitä uusia kokemuksia minulla on vielä edessä tässä värikkäässä maassa. Hyvää uutta vuotta! Helmikuussa voimmekin juhlia kiinalaista uutta vuotta ja huhtikuussa kambodzhalaista. Tämähän on yhtä juhlaa!

Jouluinen auringonlasku Kambodzhan rannikolla Kepissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti